Kampen (City)
Kampen (City)

Kampen is een stad in de Nederlandse provincie Overijssel en de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De oude Hanzestad is gelegen aan de benedenloop van de IJssel, nabij de uitmonding in het IJsselmeer en het Keteldiep. Kampen ligt op een schiereiland. Kampen ligt in Noordwest-Overijssel en is in dit gebied de grootste plaats. In 2015 telde de stad 35.335 inwoners. De oppervlakte van de stad bedraagt zo'n 11.39 km². In Kampen wordt een variant op het Sallands dialect gesproken, ook wel Kampers genoemd.

 

Kampen is part of the province of Overijssel ('Over-IJssel' i.e. (mostly) trans-/across the river IJssel, as seen from the perspective of the bishopric of Utrecht by which it was held until 1528) in the Eastern part of The Netherlands, situated between the provinces of Gelderland, Flevoland, Drenthe and Friesland.

The city of Kampen is situated at the mouth of the river IJssel. Opposite Kampen, along the IJssel, lies IJsselmuiden, which is the second largest residential nucleus of the municipality Kampen.

The municipality of Kampen has five other population centers: Grafhorst, 's-Heerenbroek, Kamperveen, Wilsum and Zalk.